Speciaal voor tieners

De tienerjaren zijn een enorme uitdaging. Er wordt op alle fronten van je verwacht dat je groeit. Je lijf ontwikkelt zich richting volwassenheid en de hormonen creëren chaos zowel lichamelijk als emotioneel. Je brein geeft signalen af dat het tijd wordt om zelfstandig te worden en dat je je sterk moet afvragen of je ouders wel gelijk hebben als ze wat zeggen.

De mening van leeftijdsgenoten wordt juist steeds belangrijker, maar laten zij nou net als jij ook zoekende zijn naar wie ze zelf zijn en wat belangrijk is in het leven. Zij zijn dus onvoorspelbaar in wat ze vinden en hoe ze reageren. Je veilige basis is weg en je voelt je uit balans. Dat zorgt voor nog meer labiliteit van je stemming, je voelt je vaker angstig, boos, of verdrietig. Waarschijnlijk een beetje van alles. Je krijgt meer negatieve gedachtes en misschien doe je dingen waarvan je diep van binnen weet dat het niet handig is, maar het lukt op de momenten dat je je rot voelt gewoon niet om grip te houden op je emoties en je gedrag.

En alsof dat alles nog niet genoeg is, wordt er ook nog van je verwacht dat je je zaakjes regelt op school. Plannen, organiseren, leren, presenteren, samenwerken en jezelf zien te motiveren voor allerlei onderwerpen waar je misschien wel helemaal geen interesse in hebt.
Niet te doen eigenlijk, maar het wordt wel van je verwacht. Waar je ook bent, hoe je het ook doet, je hebt mijn welverdiende respect voor hoe je je probeert staande te houden op zo’n wiebelend schip.

Weet dat hoe dan ook verandering in zicht is, de natuur is niet statisch, de tijd staat nooit stil en ook jij bent bezig met groei. Hoe zeer het soms ook voelt dat je vast zit. 

“This too shall pass”

Abraham Lincoln

Eigen kracht

Het laatste wat ik wil, is je het gevoel geven dat er nóg meer van je verwacht wordt als je bij mij komt. Als je getriggerd wordt door bepaalde teksten op deze website: haal even diep adem en zucht die lading wanhoop en frustratie weer weg. Relax. Als je bijna omvalt door de zware last op je schouders, gaan we samen eerst kijken hoe die last te verlichten. Wat kan jou het gevoel geven dat je weer kunt ademen?
Een belangrijke kracht waar we ons op gaan richten is veerkracht. Hoe hou je je staande op het momenten dat er dingen spelen die je -van binnenuit of van buitenaf- dreigen omver te duwen? Hoe voel je zoveel mogelijk stabiliteit op een wiebelend schip? Veerkracht is als een elastiek, hoe strakker gespannen, hoe minder rekbaar, hoe groter de kans op knappen. Verminderen van stress is een belangrijke sleutel om meer rek te voelen, te ademen, flexibeler te bewegen en beter in balans te blijven.

Er zijn daarnaast verschillende manieren om je veerkracht in de basis te versterken.

 1. het gevoel hebben dat je grip hebt op je emoties, dat ze je niet overspoelen
 2. een sociaal netwerk waar je tevreden mee bent 
 3. weten welke innerlijke vaardigheden/bronnen je hebt en op kunt vertrouwen
 4. toekomstperspectief

Als je de manieren leest en meteen denkt: ”Zie je wel, ik kan niks, ik faal in alles, ik ben een loser en het wordt niks.” Dát is dus je puberbrein dat jou saboteert en dáárom wil ik je hele gezin spreken. Want die zijn in deze fase van je leven vaak veel betrouwbaarder in het zien en benoemen van jouw krachten en kwaliteiten. Dus let it go, move on, en ga nu iets doen waar je blij van wordt. Het komt goed.

Leefstijl

Leefstijl gaat over leven op een manier die ervoor zorgt dat je lekker in je vel zit. Ook dit helpt sterk om je veerkrachtiger te voelen op het moment dat je obstakels tegenkomt op je weg.

Lichaam, geest en ziel
in a happy place.


Op school, tijdens huiswerk en op social media zit je (aandacht) in je hoofd. Terwijl dat juist de plek is waar zoveel chaos is in deze fase van je leven. Belangrijk om contact te maken en houden met de rest van je lichaam om de boel in balans te houden.
Juist omdat voor veel tieners het eigen lichaam iets is om negatief over te zijn, is het heel belangrijk om er positieve ervaringen mee op te doen. Je lijf is je verbinding met de aarde. Het helpt je om met beide voeten op de grond te blijven staan zodat je je niet verliest in je hoofd met al zijn negatieve gedachten en moeilijke heftige emoties.
Als je met je positieve (!) aandacht naar je lijf gaat, komt er meer ruimte en rust in je brein en vermindert het gevoel van vast zitten. Je komt letterlijk en figuurlijk in beweging.
Het gaat hier nadrukkelijk NIET om het bereiken van een optimaal gewicht.
Gewicht is een spiegel van genetische codering in combinatie met je huidige welzijn. Het is geen oorzaak maar een gevolg en hierop focussen pakt dan ook niet de kern van je klacht/pijn aan. Er zijn drie scenario’s waarin ik wél interesse heb in je gewicht:

 1. als je gewicht je in levensgevaar brengt
 2. als je medicijnen gebruikt die invloed hebben op je gewicht
  Dan wil ik monitoren wat er gebeurt met je gewicht zo lang je de medicijnen gebruikt.
 3. als stemmingsklachten voorop staan
  Zorgelijk ondergewicht maakt dat je onvoldoende energie hebt om je goed te voelen. Bij zorgelijk overgewicht komen er stofjes vrij in het lichaam die een negatieve invloed hebben op je stemming.