Hoe ik werk

Integraal – Holistisch

Ik werk vanuit een holistische visie. Elk mens is een unieke combinatie van lichaam, geest en ziel. Dat betekent dat ik de persoon centraal stel en aandacht heb voor al deze aspecten, want het ene staat niet los van het andere. Integraal betekent hetzelfde als holistisch maar komt van het Latijn (holistisch komt uit het Grieks) en deze term wordt gebruikt in medische en wetenschappelijke kringen.
Als we naar jou als persoon kijken, hoe kunnen we de klacht waar je last van hebt dan snappen? Als we de klacht behandelen, is het dan opgelost? Of is de klacht slechts een signaal dat er onderliggend iets uit balans is wat onze aandacht verdient? Bij kinderen hoor ik natuurlijk graag (ook) de mening van de ouders/verzorgers en eventuele andere betrokken naasten die staan voor het welzijn van het kind. Voorbeelden van waar we op ons kunnen richten zijn: meer contact krijgen met je lichaam, omgaan met prikkelgevoeligheid, rust in je hoofd krijgen, emotioneel tot rust komen, aandacht voor geloof, spiritualiteit en/of zingeving. Waar beginnen we? We bekijken het met een open blik.

Daarnaast brengen we je krachten in kaart en bedenken samen wat je gaat helpen om te komen tot gezondheid en herstel. Vaak zal het een combinatie zijn van methodes uit verschillende vormen van geneeskunst, zodat ze elkaar versterken.

Gezin – Systeem

Als mensen staan we nooit alleen: we zijn verbonden met onze naasten en we hebben invloed op elkaars welzijn en gedrag. Daarom wil ik altijd het hele gezin ontmoeten. Zo krijg ik een beeld van wie ieder van jullie is, hoe het met iedereen gaat, wat jullie krachten zijn en wat jullie nodig hebben om elkaar te kunnen steunen en versterken. Als er andere personen zijn die een belangrijke rol spelen in je leven en je pad naar herstel en gezondheid, geef het vooral aan.

Grip op stress

We leven in een tijd en een land waar het tempo hoog ligt, de lat misschien nog wel hoger. Op school of werk wordt er van alles van je verwacht. Verwachtingen van anderen en ook van jezelf. Het kan allemaal erg overweldigend zijn en maken dat je het liefst gewoon vlucht. Wegkruipen in bed en/of in je telefoon. Welke dingen geven jou stress? Hoe schakel je op een gezonde manier af? Waar en wanneer hoef je even niets? Grip krijgen op stress is heel belangrijk voor je welzijn en gezondheid. Een onmisbaar onderdeel dus op de weg naar herstel.

Eigen kracht

Op het moment dat je uit balans bent, komt de nadruk vaak te liggen op wat er niet goed gaat. Er wordt dan soms vergeten om alle dingen die wél goed zijn -en goed gaan- te zien en te benoemen. Wat zijn jouw krachten en welke middelen heb jij dus nu al tot je beschikking om je te beschermen en je te helpen naar gezondheid en herstel? Hoe komen die krachten het beste tot hun recht en in welke setting voel jij je dus op je best?
Hoe staat het met je draagkracht in zijn geheel? Hoeveel ruimte voel je om verandering in gang te kunnen en durven zetten?
Als dit allemaal overweldigend voelt en je die ruimte zeer klein inschat, zoeken we samen naar de ruimte die er vandaag wél is. Zo (her)ontdekken we jouw eigen kracht en groeit je zelfvertrouwen en je zelfwaarde. Stap voor stap. Altijd met een aanpak die bij jou past en die jouw zelfherstellend vermogen aanspreekt. Want alleen zo krijg je zelf weer regie over je leven, het vertrouwen dat je het zelf kunt en de overtuiging dat je geen hulpverlener nodig hebt om te zorgen dat het goed blijft gaan.

“ Begin met het nodige.
Doe daarna het mogelijke.
En dan ineens doe je zomaar het onmogelijke. ”

Franciscus van Assisi, 13de eeuw n.Chr.

Leefstijl

Voor duurzame veranderingen is het belangrijk dat we je veerkracht zoveel mogelijk versterken. Dit speelt namelijk een grote rol in het voorkomen van terugval naar ziekte/klachten. We hebben het dan over dingen als slaap, voeding, beweging, natuur, mediagebruik, ontspanning, sociale contacten, school/werk. Leefstijl is dus heel breed en elk mens is uniek in wat werkt. Vaak kan een gerichte leefstijlverandering heel wat voor je doen op lange termijn. Leefstijlverandering is een teamsport: je behaalt de beste resultaten door het samen te doen. Ook hier hebben we je gezin en eventuele belangrijke anderen nodig.

Duurzaam medicatiegebruik

Medicatie schrijf ik niet standaard voor. Soms is dat wel nodig om je (tijdelijk) extra te ondersteunen, altijd met het doel je zelfherstellend vermogen te stimuleren. Hierbij maken we gebruik van wetenschappelijk onderschreven vormen van geneeskunde. Denk aan natuurlijke middelen als vitamines, mineralen en kruiden als ook de medicatie die gebruikt wordt binnen de psychiatrie. We gaan altijd voor een sterke combinatie met andere behandelvormen.